För- och nackdelar med snabba lån

Snabba eller sms lån: För- och nackdelar

För ensamstående föräldrar kan ekonomiska nödsituationer vara ett faktum. Vare sig det handlar om en trasig bil, en oväntad läkarräkning eller en renovering som bara inte kan vänta, finns det tillfällen då lite extra pengar kan räcka långt. Det är där som smslån kommer in i bilden. Smslån är små, kortsiktiga lån som kan ge dig de pengar du behöver för att ta dig igenom en svår situation. Men de har också några nackdelar. Låt oss ta en närmare titt på för- och nackdelarna med dessa lån så att du kan fatta det bästa beslutet för din familj.

Fördelarna med sms lån

1. De är snabba och enkla att få. Om du har en stadig inkomstkälla och ett bankkonto kan du vanligtvis få ett smslån utan större problem. Och eftersom det är små lån behöver du inte gå igenom en långvarig ansökningsprocess som du skulle göra för ett privatlån från en bank. 

2. Du behöver inte ha god kreditvärdighet för att kvalificera dig. Eftersom smslån är avsedda att vara kortsiktiga lösningar på små ekonomiska problem kontrollerar långivarna vanligtvis inte din kredithistorik innan de godkänner dig för ett lån. Så om din kreditvärdighet inte är bra kan du ändå kvalificera dig för tex ett sms lån med betalningsanmärkning

3. De kan hjälpa dig att undvika större problem längre fram. Om du står inför en förseningsavgift på din hyres- eller elräkning, eller om din bil behöver repareras, kan ett sms lån hjälpa dig att undvika större ekonomiska problem. 

Nackdelarna med sms lån

1. De kommer ofta med höga avgifter och räntor. Jämfört med andra typer av lån är de avgifter som är förknippade med snabba lån vanligtvis ganska höga. Och eftersom det är kortfristiga lån är räntorna ofta ännu högre än traditionella privatlån från banker. 

2 . De kan fånga dig i en skuldcykel. Om du inte kan betala tillbaka ditt lån när det förfaller till betalning låter många långivare dig “rulla över” lånet till ett nytt lån med en extra avgift. Detta kan verka hjälpsamt för tillfället, men det blir snabbt dyrt – och det kan leda till skuldsättning om det inte hanteras noggrant. 

3 . Du kan riskera att förlora dina tillgångar. Om du tar ett lån med din bil som säkerhet och sedan inte betalar lånet kan långivaren återta ditt fordon. På samma sätt kan du förlora din bostad genom ett utmätningsförfarande om du ställer din bostad som säkerhet för ett sms lån och inte betalar. 

Slutsats

Smslån kan vara till hjälp i vissa situationer, men är förenade med risker. Innan du tar någon form av lån – särskilt ett med så höga avgifter och räntor – bör du se till att undersöka vad du ger dig in på.

Våra andra inlägg

Leave a Reply

Your email address will not be published.